Penzance és a kalózok

Az Egyesült Királység és egyben Cornwall megye legnyugatibb nagyvárosa Penzance. Mindemellett a London felől érkező vonatok végállomása is.

Korni nyelven a név – Pennsans – jelentése “szent hegyfok” vagy “szent földnyelv”. Penzance esetében mindkettő érvényes.  Az elnevezés Szent Antal kápolnájára utal, illetve arra a helyre, ahol a hagyomány szerint évezredekig egy ősi kápolna állt, a mai kikötőtől nyugati irányban. Írásos dokumentumok azonban nem támasztják alá, hogy a kápolnát Szent Antalnak ajánlották volna, ezért valőszínüleg csak a néphagyomány után maradt így fent az emléke.

Fekvésének közönhetően a legenyhébb éghajlatnak örvend a Királyságban. Az utazónak egyből feltűnik a rengeteg pálmafa és az egzotikus, szubtrópusi növényekkel telített parkok sokasága. Mindez nagyon egyedi színt és látványt kölcsönöz a városnak.

Penzance-t emlegetík a kalózok városaként is, amit főleg Arthur Sullivan népszerű vígoperájának köszönhet. A cornwalli kalóz avagy A becsület rabjai címü darabot (The Pirates of Penzance or The Slave of Duty) New Yorkban mutatták be előszőr 1879-ben. Londonban csak 1880-ban debutált, nagy sikerrel. Mindez jó indok, hogy minden nyáron megrendezzék a Pirates on the Prom elnevezésü fesztivált, ami magyarul annyit jelent: Kalózok a promenádon. Ilyenkor kicsi és nagy, idős és fiatal kalóznak öltözve “promenádozik” a kikötőben és természetesen kalózok módjára mulatozik is. Az egyik fő cél a jelenlévő kalóz létszám rekordjának a megdöntése és ezáltal bekerülni a Guniess rekordok könyvébe.  A versengés évek óta Penzance és Hastings – egy szomszédos tengerparti város – között folyik a világrekord és a “legnagyobb kalózösszejövetel” címért, ami hol az egyik, hol a másik javára dől el. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul a kalózok éppen aktuális “lelkiállapota” vagyis, hogy időben megjelenjenek a számlálásra a környező kiskocsmákbol, angol nyelven pub-okból.

Egyébb felkeresnivaló látvényosságok a városban és környékén:

  • Penlee House Museum
  • St Michael’s Mount
  • Morrab Gardens – Viktória korabeli park és angol kert. A benne megtalálható számtalan szubtrópusi növénynek köszönhetően nyugodtan nevezhetjük akár botanikus kertnek is. A 19.század végén Penzance már népszerű üdülő volt, igy a 1880-as években felvetődött az igény egy park létrehozására a pihenővendégek részére. Abban az időben még nem léteztek a szó mai értelmében vett faiskolák. A kezdetekkor kiültetett növények mind a helyi nemesi családok nagyvonalú adományaiból származtak.
  • Chapel Street
  • A Jubilee Lido
  • A Savoy Cinema (filmszínház)  – Anglia legrégebbi, még működő mozijaként tarják számon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük